BRF-Nyheter och Styrelsetips

Är er BRF rätt försäkrad? Det var inte BRF:en Konterfejaren 12 tills att Allabrf utförde en försäkringsanalys åt föreningen.


Det var i april 2022 som Mathias, ordförande i BRF i Konterfejaren 12 tog kontakt med Allabrf och ville se över deras försäkring via oss. De har under många år haft sin BRF-försäkring hos IF Skadeförsäkring och tyckte att det var dags att få en bättre uppskattning över hur täckande försäkringen var och se över olika alternativ samtidigt.

Vid kontakt med Allabrf fick Mathias kontakt med en försäkringsspecialist som började med att utföra en försäkringsanalys av deras nuvarande försäkring, då det var för tidigt att upphandla mot andra bolag.

Under analysen uppmärksammade försäkringsspecialisten att kunden saknade en mycket viktig del i försäkringen, nämligen Styrelseansvar. Den delen av försäkringen som direkt skyddar styrelsen vid beslut som eventuellt kan skada annan part ekonomiskt. Utan den står styrelsen i princip oförsäkrade vilket kan drabba hela styrelsen, något som kan resultera i att styrelsemedlemmar kan bli ersättningsskyldiga eller stämda som privatpersoner.

"Det är svårt att veta om man är rätt försäkrad som ledamot i en BRF, du sitter på mycket ekonomiskt ansvar och många är oftast lekmän. Därför är exempelvis Styrelseansvar ett väldigt viktigt moment i fastighetsförsäkringen. Skulle du som styrelseledamot hamna i en situation där styrelsens beslut skadar någon och ni blir stämda täcker Styrelseansvar upp och ersätter skadeståndet. Vårt uppdrag på Allabrf Försäkring är att se till så alla BRF-styrelser har rätt skydd för att kunna utöva sitt uppdrag utan risk för att hamna i kläm personligen.
- Anton Ekström, Team Lead på Allabrf. 

Tack vare försäkringsanalysen insåg man då att Konterfejaren 12 har varit försäkringskunder hos IF sedan 2014 och har under den perioden varit utan Styrelseansvarsförsäkring.

Försäkringsspecialisten hos oss sammanställde analysen och skickade dokumentationen till styrelsen, var på Mathias kontaktades och upplystes om analysen, samt vad som saknades i den och hur det kan påverka styrelsen och föreningen. Mathias hade förstås ingen aning om detta och blev naturligtvis orolig över vad som kunde ha hänt innan de tog kontakt med oss, men tacksam över att man kom fram till detta och kunde därmed åtgärdas.

Mathias Wahlsten, Ordförande BRF Kontefejaren 12
Mathias Wahlsten, Ordförande BRF Kontefejaren 12

“Vi är såklart glada att vi fick hjälp med att täppa till ett allvarligt hål i vårt försäkringsskydd. Vill inte ens tänka på vad som kunnat hända om olyckan varit framme. Vi betalade heller ingenting för hjälpen. Skulle rekommendera alla föreningar att göra en sån här analys via Allabrf åtminstone en gång.”
- Mathias Wahlsten, Ordförande i BRF Konterfejaren 12.

Allabrf har sedan dess ansvar för att förmedla och uppdatera bostadsrättsföreningens BRF-försäkring. Läs mer om våra erbjudande inom försäkringar här. Du kan även mejla namn på föreningen och telefonnummer till föreningens kontaktperson till forsakring@allabrf.se.

Försäkring Förvaltning Premium